Vision for køkkenet

På Holte-Hus Efterskole ønsker vi at køkkenet er et centralt samlingspunkt for elever og ansatte, hvor det er hyggeligt at mødes. Der serveres sund mad som lever op til fødevarestyrelsens anbefalinger, da vi ser det som en vigtig opgave at sørge for at elever og ansatte får en ernæringsrigtig kost, som giver lyst og energi til hhv. skole- og arbejdsdag.

Derudover er det et grundprincip at eleverne selv er med i køkkenet og er med til alt fra menuplanlægning, varemodtagelse, madlavning, servering, hygiejnekontrol og rengøring. På den måde oplever eleverne selv glæden ved at lave lækker mad fra bunden og de bliver dermed bevidste om hvad de spiser og opnår en køkkenfaglig viden, som de kan tage med sig videre i livet. Køkkenet indgår derfor som en naturlig del af dagligdagen og fungerer som et praktisk inspirerende læringsrum på lige fod med den øvrige undervisning.


Elevinddragelse

I turnusordningen er eleverne med i køkkenet på skift og alle elever får (minimum) en uge i køkkenet i løbet af et skoleår. 3-4 elever fra samme årgang er sammen i køkkenet en uge ad gangen (mandag-fredag). Om torsdagen planlægges menuen for den kommende uge med det nye hold køkkenelever. Eleverne møder i køkkenet kl. 08:00-14:30 hele ugen. Som hovedregel skal eleverne være i køkkenet selvom deres årgang skal på tur eller lignende, da praktiske køkkenfaglige læringsrum erstatter den almindelige undervisning.

Eleverne er med til alt hvad der laves i køkkenet i løbet af ugen, så de får et indblik i hvordan det er at arbejde i et køkken samt kendskab til variationen af arbejdsopgaver herunder bl.a.:

Menuplanlægning

Varebestilling

Planlægning og fordeling af arbejdsopgaver

Fødevaresikkerhed

Håndhygiejne, adskillelse af råvarer, temperaturmålinger, egenkontrol mm.

Mængdeberegning

Rengøring

Præsentation af maden

Fremstilling og tilsmagning

Køkkenpersonale

Personalet i køkken udgør to fuldtidsansatte køkkenmedarbejdere der har deres daglige gang på skolen i dagtimerne i hverdagene; en køkkenansvarlig og en køkkenansat. Christine er ansat som den ansvarlige leder i køkkenet. Hun har en Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – Fødevarer og Ledelse og har i øvrigt en Kandidat som overbygning i Fødevareinnovation og Sundhed fra KU FOOD (Institut for Fødevarevidenskab på Købehavns Universitet). Julie der også er ansat i køkkenet, har en Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – Fødevarer og Ledelse.

Måltider og madkoncept

I køkkenet sørger vi både for morgenmad, frokost, cafévogn (mellemmåltid), aftensmad og aftente (mellemmåltid) for elever og personale. Maden vi serverer er moderne, økologisk, sund og varieret og vi anvender rene råvarer af høj kvalitet herunder en ugentlig levering af frisk fisk fra en lokal leverandør. Vi har generelt mange grøntsager på menuen, for at integrere de nødvendige vitaminer og mineraler i maden jf. de officielle kostråd som uddybes nedenfor. En del af køkkenets arbejde fokuserer desuden på at skubbe til elever og personale og udvide deres madhorisont i forhold til, eksempelvis at udbrede retter uden kød eller med en reduceret mængde kød – eks. når vi har burger på menuen og har lavet en bøf bestående af kikærter og peberfrugt i stedet for hakket oksekød. På den måde inspirerer vi til en mere klimabevidst madkultur og de sultne munde opdager, at maden ofte smager af mere, når vi udskifter noget af kødet med grøntsager.

Christine Maae Bach

Dummy Image

Laura Rytter Hedelin


Det Økologiske guldmærke

Økologi er i højsæde når vi vælger råvarer og arbejdet med at omlægge til økologi, er nået til et punkt, hvor vi kan bryste os af at have erhvervet os Det Økologiske Spisemærke i guld. Det betyder at efterskolens indkøb af økologiske råvarer ligger mellem 90-100%. På Holte-hus vælger vi økologi for at anvende råvarer produceret uden brug af sprøjtegifte og for at nedbringe mængden af pesticidrester og tilsætningsstoffer i maden. Derudover ønsker vi at støtte og fremme en bedre dyrevelfærd og klimarigtig fødevareproduktion.

Kostråd

I januar 2021 udskrev Fødevarestyrelsen de nyeste officielle kostråd som omfatter 7 konkrete kostråd og et par supplerende tips med fokus på sundhed og klima: ’Spis planteriget, varieret og ikke for meget.’ Kostrådene har særdeles fokus på at vi skærer ned på kød og det søde, salte og fede. De anbefaler at vi spiser mere frugt og grønt, mere fisk og fødevarer med fuldkorn og som noget, for nogen måske, nyt – flere bælgfrugter. Ved at ’strække’ kødretterne med grøntsager og bælgfrugter imødekommer vi kostrådende såvel som tilføjer smag, farve og konsistens til en ellers kedelig kødsauce.